Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Το στερεότυπο του "κακού Εβραίου" και του "καλού" Άραβα.

Το κείμενο που ακολουθεί , είναι η απάντησή μου στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κου Πεκλάρη στην Athens Voice http://networkedblogs.com/4tFPw αναφορικά στις στερεοτυπικές προκαταλήψεις με τις οποίες αντιμετωπίζουμε τους Εβραίους εν σχέσει προς τους Παλαιστίνιους, με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα κατά την διεθνή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα.

Παρότι συμφωνώ επί της αρχής με το άρθρο του, εν τούτοις παρουσιάζει πολλές ανακρίβειες και άστοχα επιχειρήματα.

1.“Βίβλος δεν μπορεί να διαψευστεί” .

H βίβλος , μπορεί και έχει διαψευστεί σε πλήθος ζητημάτων και διαψεύδεται συνεχώς όσο προχωρά η επιστήμη. Σε καμία περίπτωση η βίβλος ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί ως ιστορικό τεκμήριο από κανέναν σοβαρό επιστήμονα, μπορεί μεν να δίδει κάποιες ιστορικές ενδείξεις , αλλά δεν είναι δυνατόν να τις εκλαμβάνει κανείς ως de facto αληθείς. Η τεκμηρίωση της εβραϊκής παρουσίας στην περιοχή στους προϊστορικούς χρόνους και ο προσδιορισμός της ως προγονική κοιτίδα τους, μόνο δια της συνδρομής της αρχαιολογίας και των συναφών επιστημών μπορεί να δοθεί και όχι δια της... θεολογίας, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να επικαλούμαστε την βίβλο για να επιβεβαιώσουμε την Εβραϊκή παρουσία στην Παλαιστίνη κατά το παρελθόν, πολλώ δε μάλλον να την νομιμοποιήσουμε στο παρόν.

2.Είτε ωστόσο είναι , είτε δεν είναι πατρογονική εστία των Εβραίων η περιοχή αυτή , σίγουρα δεν νομιμοποιεί την σημερινή τους τους παρουσία εκεί και οπωσδήποτε δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει ούτε την επεκτατικότητα , ούτε την βία που ασκεί το Ισραήλ. Μια αντίστοιχη αναλογία του επιχειρήματός θα ήταν κατά την ίδια έννοια να πολεμάμε εμείς οι ΄Ελληνες ακόμη με τους Τούρκους για την ανακατάληψη της μικράς Ασίας και να αξιώνουμε από τους Ιταλούς την Σικελία και άλλα εδάφη, που είναι και ιστορικώς και αρχαιολογικώς διαπιστωμένες πατρογονικές μας εστίες.

3. Θα υπενθυμίσω ότι στα ιστορικά γεγονότα που παραθέτετε , ξεχάσατε (?) να αναφέρετε , πως πριν 1900 περίπου χρόνια οι Ρωμαίοι εξεδίωξαν όλους τους Εβραίους από το Ισραήλ, ότι η περιοχή ερήμωσε πλήρως από το εβραϊκό στοιχείο και ότι έκτοτε επί 18 σχεδόν αιώνες, οι Εβραίοι ζούσαν διασκορπισμένοι σε Ευρώπη και Ασία.

4. Ξεχάσατε επίσης να πείτε, πως ήταν η πολιτική της Βρετανίας , η οποία κατείχε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μεταπολεμικά, που επέτρεψε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εισροή χιλιάδων Εβραίων στην περιοχή, οι οποίοι άλλαξαν δραματικά τις πληθυσμιακές ισορροπίες και αγνόησε επιδεικτικά τα απελπισμένα διαβήματα διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων , σχετικά με το κοινωνικό πρόβλημα που προκαλούσε αυτός ο υπέρογκος πληθυσμός παράνομων μεταναστών, που ΕΚΛΕΒΑΝ τα εδάφη τους. Σημειωτέον δε ότι όλοι αυτοί οι "παλιννοστούντες" Εβραίοι , εκτός από το κοινό θρήσκευμα, διέθεταν από ελάχιστη έως καμία εθνική, φυλετική ή γλωσσική συνοχή, μιας και προέρχονταν από διαφορετικά κράτη .

Συνεπώς κύριε Πεκλάρη , όταν λέτε "πρέπει και οι δύο λαοί να ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ και να ζήσουν εκεί ειρηνικά", ζητάτε στην ουσία να “κόψουν τον λαιμό τους” οι Παλαιστίνιοι και να αποδεχθούν τους κλέφτες της γης τους, χάριν της ειρήνης.

Κανείς νορμάλ άνθρωπος, δεν αντιλέγει ότι οι Εβραίοι είναι ένας ταλαίπωρος λαός, βασανισμένος και πληγωμένος, που πριν 60 χρόνια έφτασε στα όρια της απολύτου εξόντωσης λόγω ενός διάχυτου όσο και παράλογου ρατσισμού εναντίον τους, ο οποίος δυστυχώς εξακολουθεί να αναζωπυρώνεται , με ακραίες εκδηλώσεις μίσους να συμβαίνουν παντού, ακόμη και στην χώρα μας. Το δίκαιο όμως του αιτήματος για την δημιουργία ενός κυρίαρχου ισραηλιτικού κράτους που θα εγγυάται την ευημερία και την ασφάλειά των πολιτών του, χάνεται καθώς προσπαθεί να στηριχθεί στην κλοπή , στον φόνο και στην κατάφωρη αδικία εναντίον ενός άλλου λαού ( που σύμφωνα με την βίβλο που τόσο εμπιστεύεστε , είναι πρώτα ξαδέλφια των Εβραίων) . Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη , συγκεντρώνει και πολλαπλασιάζει την τραγικότητα της εβραϊκής ιστορίας, διότι οι Εβραίοι , αντί να μάθουν από τον δικό τους πόνο και να μην μιμηθούν τους βασανιστές τους, κάνουν τώρα τα ίδια στους Παλαιστινίους και νομοτελειακά, όταν ο βασανισμένος γίνεται βασανιστής, είναι πολλαπλάσια απάνθρωπος και επικίνδυνος...

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί την ρητορική και τις εκδηλώσεις μίσους εναντίων των Εβραίων , οι οποίες κλιμακώνονται εδώ στην πατρίδα μας, προσβάλλοντας και πληγώνοντας ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό, την νοημοσύνη και την ανθρωπιά μας. Πέραν των αθρόων συκοφαντικών δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο , από διαφόρους υπερεθνικιστές , οι οποίες είναι υπερβολικότερες της Υπερβολής θα υπενθυμίζω τους πολύ πρόσφατους βανδαλισμούς των εβραϊκών μνημείων του ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και στην Ρόδο και κυρίως τον ΕΜΠΡΗΣΜΟ της Συναγωγής των Χανίων φέτος γύρω στα χριστούγενα , η οποία λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη, με αποτέλεσμα να γίνουν κάρβουνο περισσότερα από 2.500 σπάνια έως μοναδικά βιβλία , ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.

Σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να υπενθυμίσω πως εξαφανίζοντας τα ''ενοχλητικά κομμάτια'' της ιστορίας μας, αφανίζουμε τους εαυτους μας. Πράξεις τύπου damnatio memoriae είναι διπλά εγκληματικές, όταν τις προκαλούμε ειδικά εμείς οι Έλληνες, που ζούμε φέροντας εντός μας τις μνήμες από πατρίδες που χαθήκαν και που έχουμε κάνει ψωμοτύρι την επίκληση του ιστορικού μας παρελθόντος ( κάποιων τμημάτων του έστω) , προκειμένου να αντέξουμε το άτεγκτο παρόν και δικαιολογήσουμε τους "λίγους" εαυτούς μας. Αλλά αυτό είναι θέμα για μια επόμενη δημοσίευση.

Προς το παρόν σας παραπέμπω στο θαυμάσιο άρθρο του κου Ροϊδη / Λασκαράτου για τον αντισημιτισμό στην χώρα μας και μην παραλήψετε να διαβάσετε τα πολύ διαφωτιστικά σχόλια που το ακολουθούν. http://networkedblogs.com/p24555100

1 σχόλιο:

monito είπε...

σχόλιο από την ιστοσελίδα της athensvoice

"Μια αντίστοιχη αναλογία του επιχειρήματός σας θα ήταν κατά την ίδια έννοια να πολεμάμε εμείς οι ΄Ελληνες ακόμη με τους Τούρκους για την ανακατάληψη της μικράς Ασίας "

Μα αγαπητέ, το προσπαθήσαμε αυτό, απλώς δεν έπιασε. Και αν πιστεύετε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί στρατιωτικά, και κερδίσουμε, δε θα προσπαθήσουμε να πάρουμε την Ανατολική Θράκη, είστε πολύ γελασμένος. Η Τουρκία πάντως αν μας κερδίσει σε κάποιο πιθανό πόλεμο, σίγουρα θα μας πάρει τη Δυτική Θράκη, η Βουλγαρία και η FYROM θα μας πάρουν τη Μακεδονία, και δε χρειάζεται να αναφέρουμε την τύχη της "Τσαμουριάς", και αυτό δε θα το αποτρέψει κανένας διεθνής οργανισμός, όσες αποφάσεις εναντίον και αν εκδώσουν. Ευτυχώς, με εξαίρεση το θέμα της Θράκης το οποίο σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον, οι άλλες περιοχές μάλλον δεν κινδυνεύουν λόγω της σχετικής σταθερότητας στην περιοχή. Αυτή η σταθερότητα όμως δεν υπάρχει στην Παλαιστίνη. Και ούτε υπήρχε. Παλαιστινιακό κράτος δεν υπήρξε ποτέ. Η περιοχή περνούσε από τον ένα κατακτητή στον άλλο για χιλιετίες. Ο τελευταίος είναι το Ισραήλ. Τι ακριβώς κάνει το Ισραήλ παράνομο κατακτητή, ενώ τους Άραβες νόμιμο κατακτητή; Το πέρασμα του χρόνου; Γιατί αν είναι έτσι, τότε όσο περνούν τα χρόνια το Ισραήλ θα "νομιμοποιήται". Ώς εκ τούτου, η συζήτηση περί δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ είναι άστοχη. Το ηθικό ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη του Ισραήλ που είναι δεδομένη, αλλά με την μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, και το κατα πόσο καταβάλει το Ισραήλ, ως ο ισχυρός της περιοχής, την απαιτούμενη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Όσοι κατευθύνουν τη συζήτηση προς το θέμα δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, σε σχέση με το πως δημιουργήθηκε, απλώς χειροτερεύουν την κατάσταση, και δε βοηθούν καθόλου τους Παλαιστίνιους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Υ.Γ. Οι Άραβες κατέκτησαν την Ιερουσαλήμ από το Βυζάντιο, και προσπάθησαν να καταλάβουν και την Πόλη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αν το είχαν καταφέρει, θα είχαν κατακτήσει όλη την Έλλαδα, και μπορεί πλυθησμιακά να γίνονταν η πλειονότητα στην περιοχή, με τους Έλληνες να διασκορπίζονται στους τεσσερις ορίζοντες (αν και όπως αναφέρατε τους εβραίους τους σκόρπισαν οι Ρωμαίοι). Αν θα δινόταν η ευκαιρία στους Έλληνες 14 αιώνες μετά, λόγω των διεθνών συγκυριών, να επιστρέψουν στην περιοχή, θα το έκαναν, και το δικαίωμά τους δε θα ήταν ζήτημα διεθνούς νομιμότητας.

Με εκτίμηση
Α.Μ.