Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Και εγένετο ... Σύνθια!!

Το πιο πυρηνικό ερώτημα είναι το ερώτημα της ύπαρξης: "Γιατί ζω ", "πώς υπάρχω";
Η επιστήμη μάλλον σύντομα θα μας δώσει την απάντηση, καθώς η επιστημονική ομάδα του γνωστού γενετιστή Κρεγκ Βέντερ, του οµώνυµου Ινστιτούτου στο Μέριλαντ της Καλιφόρνιας , ανακοίνωσε ότι δημιούργησε πλήρως συνθετική ζωή , έναν μονοκύτταρο οργανισμό , ονόματι Σύνθια!!
( Δείτε στα Νέα το σχετικό άρθρο :http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4575770&ml=1)

Σκεφθήτε το, πάρτε λίγο χρόνο και δύο βαθιές ανάσες και σκεφθήτε πέρα και έξω από την ύπνωση του νεοελληνικού μικρόκοσμού μας: Λιγότερο από μια δεκαετία πριν χαρτογραφήθηκε το ανθρώπινο γονιδίωμα , ένα γεγονός , συγκλονιστικό για την ανθρώπινη Ιστορία και την ανθρώπινη Πρόοδο, πολλαπλάσια σημαντικότερο από το πάτημα του ανθρώπου στην Σελήνη . Μόλις μια εβδομάδα πριν , ο άνθρωπος "ιδιοποιήθηκε" μια ιδιότητα , που μέχρι σήμερα αποδιδόταν μόνο στους θεούς και ξαναγράφει , με εξ ολοκλήρου επιστημονικό τρόπο αυτή τη φορά το κεφάλαιο της Γέννεσης : Και εγένετο Σύνθια! Όνομα, που ακούγεται αστείο, αλλά υποψιάζομαι πως δεν είναι διόλου τυχαίο, αφού παραπέμπει στα : συν-θέτω, σύνθεσις, συνθετικός, σε ό,τι δηλαδή συνιστά την ξεχωριστή φύση του συγκεκριμένου κυττάρου.


Αρχίζοντας να επεξεργάζομαι φιλοσοφικά την Σύνθια, η ύπαρξη της οποίας , λαμβάνει ως νέο, κορυφαίο και ριζοσπαστικό δεδομένο μια εξέχουσα θέση στο πάζλ του αρχέγονου υπαρξιακού Ερωτήματος, παραπέμπω σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντερ του γνωστού άθεου βιολόγου Richard Dawkins ,με θέμα του το νόημα και το αίτιο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ελπίζω με την δική σας βοήθεια να προσθέσουμε μερικά ακόμη κομματάκια σε αυτό το παζλ:

1. http://www.youtube.com/watch?v=erwLdQ1F_Tk&feature=related
2. http://www.youtube.com/watch?v=FYn32G20Dw4&feature=related
3. http://www.youtube.com/watch?v=ud4SXQf01ck&feature=related

3 σχόλια:

Ο φίλος σου είπε...

Ας μην ξεχνάμε και το πείραμα του Miller απ’ το 1953 ακόμα που με ανόργανες ουσίες παρήγαγε οργανική (αμινοξέα).

Χριστινα είπε...

Εμενα παλι γιατι δεν με εκπλησει η ματαιοδοξια μας?
Ναι με το καιρο ολα θα τα καταφερει ο ανθρωπος!!!! Θα κατασκευαζει ολοζωντανα κυτταρα, υους και βακτιρια αλλα δεν θα θεραπει με τιποτα τις αρρωστιες. Θα "παραγουμε" και ανθρωπους αναλογα με τις αναγκες της καταναλωτικης κοινωνιας.....ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ????

Άθεος είπε...

Η ματαιοδοξία σας, Χριστίνα, γιατί εμείς είμαστε αισιόδοξοι!
Τότε, και τις αρρώστιες θα θεραπεύει!